Velkommen

Velkommen til Prosjekt gammel havseiler. En weblogg om havseileren Onkel Blå (tidligere Blues)- en IW 31 fra 1971. Bloggen er i første rekke for egen dokumentasjon, men hvis andre har nytte og glede av innholdet er det hyggelig. Legg gjerne igjen en hilsen i gjesteboken eller legg igjen kommentarer under innleggene.

Mottoet for Prosjekt gammel havseiler er todelt: Langsomt, men godt. Mottoet er dekkende for hvordan båtlivet skal utfolde seg. Nøkkelord her er sakte tid og naturopplevelser. For seilingens del ligger det dog et ønske om å gjøre skam på første del gjennom å leve opp til andre del.

For den som ønsker å vite mer om IW 31 finnes det en samling linker i høyre marg. Still gjerne spørsmål i det nye IW 31 Forum.

søndag 25. november 2007

Maksimalt 7.5 knop - polardiagram for IW31

Ilona Tuulikki nær maksfart. Takk til Ville for bilder.

Et IMS-målebrev omfatter bl.a. et teoretisk estimat av båtfart som funksjon av vindstyrke og -retning. Jeg er ikke noen tilhenger av å seile etter instrumenter og 'target speed'. Tallene under er vel heller ikke av en slik kvalitet at de er egnet til slikt bruk, men de gir en pekepinn på hva man kan forvente av båtfart. Mest interessant er det at det lønner seg å kryss-sløre framfor å seile platt lens i svak og middels vind.

IMS-målebrevet inneholder også en rekke data om f.eks. stabilitet og overflaten av undervannsskroget. For IW 31 er det estimert at positiv stabilitet forsvinner ved en krengning på 121 grader samt at det er et forhold mellom arealene av den positive og negative delen av stabilitetskurven på 3.7. Det vil si at det kreves rundt fire ganger så mye energi å snu båten opp-ned som å få den på rett kjøl igjen.

Blur.se har samlet en rekke IMS-målebrev.

IMS-målebrev for IW-31 FIN-6313 Ilona Tuulikki Kilde.'Time allowance' regnet om til fart i knop. Vindretning og -hastighet er sann vind.

IMS polardiagram for FIN-6313 Ilona Tuulikki

Ingen kommentarer: